Monday 2 April 2012

Menu Makan Tengahari Terakhir di Kapal Titanic Dilelong Pada Harga yang Tinggi!



Menu makan tengahari terakhir untuk penumpang kelas satu di kapal  Titanic terjual seharga USD122.000 dalam sebuah majlis lelong di London.

Menu tersebut, yang bertarikh 14 April 1912—dari kapal terbesar dan paling besar pula pada masa itu yang melanggar gunung ais di Atlantik Utara dan tenggelam sehingga meragut nyawa seramai 1.514 orang—menjadi bintang dalam lelong barang-barang kenangan Titanic. Seorang Pengumpul yang berpusat di London membeli menu itu, yang sebelumnya berada di tangan Pegawai Bank Amerika Washington Dodge, di ruang penjualan Henry Aldridge and Son di Decizes, Barat Daya London.

Makanan yang ditawarkan kepada penumpang paling kaya di kapal itu mengandugi menu ayam ala Maryland—yang dikenal dengan nama fried chicken with creamy gravy—dan telur Argenteuil, satu piring telur rebus dengan asparagus. "Menu itu mempunyai tarih paling penting iaitu 14 Ogos dan memberi pembacanya pengetahuan mendalam mengenai kehidupan kuliner penumpang elite Titanic," kata pelelong Andrew Aldridge.

Makanan lain di dalam menu tersebut, yang meliputi lebih dari 40 pilihan secara keseluruhan selama beberapa kali helaian, yang meliputi ayam dan daging panggang.

Isteri kepada Pegawai bank Amerika Washington Dodge, Ruth, menyelipkan menu itu ke dalam tas tangannya setelah makan tengahari. Beliau tak menyedari bahawa dia telah membawanya ke perahu penyelamat pada malam itu. Pasangan tersebut dan anak mereka Washington Junior selamat dalam tragedi itu dan menu tersebut telah berada di tangan keluarga tersebut sejak dari saat itu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...